SM-liigan menestyneimmät joukkueet

Suomen jääkiekon korkein sarjataso on SM-liiga. Se on perustettu v. 1975 ja se korvasi aikaisemman SM-sarjan, jota oli pelattu vuodesta 1928 alkaen. SM-liigan mestari on siis samalla jääkieon Suomen mestari, ja vuonna 2014 tämän tittelin sai Oulun Kärpät. Hopealle sijoittui Tampereen Tappara ja pronssille Rauman Lukko. Vuonna 2013 mestaruuden voitti puolestaan Porin Ässät, hopealle sijoittui silloinkin Tappara ja pronssille JYP Jyväskylästä.

SM-liigan toiminnan aikana vain neljä joukkuetta ovat pysyneet mukana sarjassa joka vuosi: HIFK (Helsinki), Ilves (Lahti), Tappara ja TPS (Turku). Lähes joka vuosi ovat olleet mukana myös Rauman Lukko, Porin Ässät ja Helsingin Jokerit. Jokerit tosin putosi sarjasta vuonna 2014. Koko liigan toiminnan aikaisten tilastojen perusteella kaikkein menestyineimpiä joukkueita ovat Tampeeen Ilves, Tampereen Tappara, Turun Palloseura ja HIFK.

Tässä tilastossa on otettu huomioon myös SM-Sarja ennen vuotta 1975. Jos katsotaan vain v. 1975 jälkeisiä tilasojta niin vastaava järjestys on: Turun Palloseura, Tappara, Jokerit ja Oulun Kärpät. Tästä voidaan päätellä, että Suomessa on monta vahvaa jääkiekkokaupunkia, mikä on lajin vahvuuden ja myös yleisömäärien kannalta tietysti erittäin hieno asia. Monet pienemmät kapungit, kuten vaikkapa Rauma ja Savonlinna ovat onnistuneet sinnikkäästi pysymään SM-liigassa jo pitkän aikaa ja tämän vuoden pronssimitali Rauman Lukolle oli myös hieno osoitus, että tämän Suomen länsirannikon kaupungin kiekkotoiminta on erittäin elinvoimaista.