Suurimmat jääkiekkoliigat

August 13, 2014

Jääkiekon kansainvälisistä sarjoista edelleenkin kovamaineisihn on Pohjois-Amerikan jääkiekkosarja NHL eli National Hockey League. Sitä:ää pelataan Yhdysvalloissa ja Kanadassa, ja liigassa on tällä hetkellä 30 jääkiekkojoukkuetta. Liigan suuruden vuoksi se on jaettu neljään divisioonaan.. NHL on meillekin tuttu puheenaihe, sillä monet suomalaiset kiekkoilijat pelaavat tai ovat joskus pelanneet siellä ammattilaisina. NHL-sarja pelataan vuosittain ja voittajajoukkueelle luovutetaan ns. Stanley Cup -malja.

Hieman erikoista Euroopan näkökulmasta on se, että monet amerikkalaiset pelaajat pitävät Stanley Cupin voittoa kaikkein arvokkaimpana saavutuksena. Siis arvostetumpana kuin esimerkiksi MM-kisoja tai Olympialaisia. Siitäkin huolimatta, että mukana on vain kaksi maata ja turnaus pidetään joka vuosi. Toisella puolella Atlanttia on tietysti Euroopan kiekkomaiden omat kansalliset sarjat, joista yksi on Suomen oma SM-liiga. Vastaavat sarjat löytyvät tietysti myös Ruotsista, Saksasta ja muista kiekkomaista. Myös näissä sarjoissa pelaa runsaasti ammattilaisvahvistuksia eri puolilta maailmaa. Eräs profiiliaan nostava sarja on Venäjän KHL. Se on kansainvälinen, tosin lähinnä Venäjällä pelattava ammattilaisliiga, jonka edeltäjä oli Venäjän superliiga vuoteen 2008 asti.

Venäjän lisäksi mukana on yksi joukkue Kroatiasta, Latviasta, Kazakstanista, Tsekistä, Slovakiasta ja Valko-Venäjältä. Sekä viimeisimpänä uutena maana Suomi kaudella 2014-2015. KHL:ää pidetään maailman toiseksi tasokkaimpana liigana NHL:n jälkeen. KHL suunnittelee lähivuosina laajenemista Euroopan suuntaan ja tällä liigalla on ilmeisesti tarkoitus ostaa joukkueita Eurooppalaisista sarjoista, mikä tulisi nostamaan liigan tasoa entisestään. Viime vuosina useat suomalaispelaajatkin ovat siirtyneet ammattilaisiksi KHL:ään, esim. Venäjälle ja Kazakstaniin.